Nieuws melding

Boeiende lezing over Avifauna  Printervriendelijke pagina  Stuur dit verhaal naar een kennis

De oktobermaand is bij de Vogelvereniging “Kunst in Vliegwerk”altijd de maand waarin een lezing op het programma staat. Maandagavond kon voorzitter Heino Schut tevreden zijn, de belangstelling voor de lezing was groot. Het was de heer S. van der Luit van Avifauna die een boeiende en interessante lezing gaf waarin vogels centraal stonden. Maar ook kijkt het bestuur op die avond gespannen uit naar de inschrijfformulieren die de leden indienen in verband met de komende vogeltentoonstelling begin november.

Van der Luit nam de vogelliefhebbers eerst mee naar Avifauna in vroeger jaren en dus passeerden er diverse accommodaties waarin vroeger vogels gehuisvest waren. En ja, er waren niet alleen maar vogels, zelfs kleine aapjes. Had men vroeger bijvoorbeeld 28 volières voor vogels, nu waren het twee grote volières met diverse vogelsoorten daarin. En bij Avifauna wordt nog steeds gemoderniseerd, zo wordt er gewerkt, zo bleek wel uit de lezing, aan een nieuwe volière voor Australische prachtvinken. Beelden van Edelpapagaaien, Rosé kaketoes maar ook van Pelikanen passeerden op het scherm. Van der Luit vertelde dat ze in die snavelzak wel zo’n 8 liter water kunnen opslaan en ook door hen gevangen vissen hebben nauwelijks kans om nog te ontsnappen.Het was leuk te zien hoe ze op eilandjes als koloniebroeders eieren leggen en jongen krijgen. Wordt een jong alleen gelaten dan gaat die in de couveuse en is er veel werk te verzetten om die toch groot te brengen. Ook de samenstelling van de voeding het eetpatroon etc. kwamen aan bod. Bijzondere beelden ook van de kleurrijke, glanzende spreeuwensoorten maar ook , de verschillende soorten Tok’s, als o.a. de roodsnaveltok en de neushoornvogels, de Tourako’s en een bonte scharkering aan zwanensoorten kwam in beeld. Kraanvogels, fazantachtige en duiven kon men bewonderen. Met verve vertelde Van der Luit over de broedresultaten en iedereen zat geboeid te kijken en luisteren.

Toen de heer Van der Luit bedankt werd voor zijn mooie lezing gingen de handen spontaan op elkaar, als blijk van waardering.

Aantal inzendingen ziet er goed uit

Voorzitter Heino Schut is tevreden met de inschrijfformulieren die nu al binnen zijn. Diverse leden sturen nog vogels in. Niet iedereen was maandagavond aanwezig. Schut: “We gaan richting de 300 vogels. Dat is echt mooi en dus zijn wij als bestuur blij en tevreden”.