Nieuws melding

Leerzame avond voor vogelliefhebbers  Printervriendelijke pagina  Stuur dit verhaal naar een kennis

De eerste avond in het nieuwe seizoen voor de leden van de Vogelvereniging “Kunst in Vliegwerk” was de tafelkeuring, ook wel babyshow genoemd. Waarom, omdat op deze avond door de vogelliefhebbers jonge vogels, die men dit jaar gekweekt heeft worden meegenomen. Tijdens die babyshow is er een keurmeester die de vogel uitvoerig bekijkt, op- en of aanmerkingen maakt en daar waar nodig aanwijzingen geeft.

Voordat voorzitter Heino Schut de aanwezigen welkom heette en blij was met toch veel ingebrachte jonge vogels, had keurmeester de heer M. Visser uit Ochten met z’n kennersoog al snel wat voorwerk gedaan in de verschillende kooien.

Toen voorzitter Schut de keurmeester eenmaal het woord gegeven had merkte hij meteen op: “Ik hoop dat u er wat van leert. Stel ook gerust je vragen”.

Visser wees op de aanwezigheid van enkele jonge kwartels en was blij verrast. “Die zie je niet zo veel meer op shows”. Direct ook kwam de problematiek van het inenten aan de orde en ontspon zich een discussie met enkele aanwezigen vogelliefhebbers. Visser was tevreden over het formaat van de kwartelhennetjes. Ook het voeden van deze dieren werd besproken, alsmede de tekening etc.In de verschillende tentoonstellingskooien kwam Visser trouwens een redelijke verscheidenheid aan tropische vogels tegen. Dit jaar waren het de tropische vogels die ingebracht konden worden naar de tafelkeuring en in andere jaren waren dat onder andere de kanaries en parkieten.

Visser mocht ook zijn oordeel geven over de aanwezige diamant- en vredesduifjes, maar er waren ook mooie diamantvinken, spitsstaarten, goulds en ook enkele zebravinken.

Tijdens het beoordelen van de verschillende vogels wees keurmeester Visser ook op eventuele gebreken, gaf aan waar men bij de kweek op moet letten en wat belangrijk is om met je vogel kans te maken om in de prijzen te vallen op een tentoonstelling. Er werden tal van vragen gesteld en ja, zeker voor jonge kwekers was het heel leerzaam.