Nieuws melding

Interessante jonge vogelkeuring.  Printervriendelijke pagina  Stuur dit verhaal naar een kennis

Ook bij de vogelvereniging “Kunst in Vliegwerk” is het nieuwe seizoen weer van start gegaan.

Eén van de eerste activiteiten die georganiseerd worden is de jonge vogelkeuring, ieder jaar voor een bepaalde categorie vogels. Tijdens die keuring komt een keumeester de dit jaar gekweekte jonge vogels beoordelen en zo kan een vogelliefhebber zelf ervaren wat zijn idee is van de betreffende jonge vogel. En ja, ga je die dan wel inzenden naar de tentoonstelling of doe je dat, afgaande op hetgeen je hebt gehoord, dan toch maar niet.

Voorzitter Heino Schut heette keurmeester Jan Seeters uit Ede welkom en was blij dat de leden toch weer de nodige parkieten meegebracht hadden om op deze avond te laten beoordelen.

Seeters zag tussen de parkieten ook diverse grasparkieten zitten. “Dat is nou net mijn grote hobby. Daar ben ik al wel zo’n ruim 25 jaar actief in”. Hij vertelde toen hij met pensioen was gegaan toch iets om handen te willen hebben en zo was hij uiteindelijk keurmeester geworden. Seeters: “Je komt dan nog eens ergens”.Door de leden van de vogelvereniging was diverse soorten parkieten meegebracht want naast de grasparkieten zaten er ook diverse agaporniden, een bourksparkiet en een turqousine parkiet.

Seeters deed het dit keer eens net wat anders als op andere jonge vogelkeuring en deelde keurbriefjes uit aan de leden en stelde voor dat men zelf eens aan de slag ging om de vogels te beoordelen. “Eens kijken wat dat voor resultaat oplevert”.

Voordat de leden zelf aan die beoordeling konden beginnen nam hij eerst even zo’n keurbriefje voor parkieten door en werd duidelijk dat de score voor “formaat, model, houding en conditie” al heel belangrijk is. Zou je daarvoor 25 of 26 punten scoren dan zou dat de eindscore omlaag halen. Dus houding, conditie etc. waren erg bepalend. Seeters: “Heb je een robuuste vogel, dan voldoet die ook vaak aan formaat en model”. Even later kon men zelf aan de slag. Keurmeester Seeters tot de leden van de vogelvereniging: “Geef nu zelf eens een waardering, wat is bij de vogel die u bekeken heeft het sterkste punt, benoem het ook”. Het was een leerzame en nuttige bijeenkomst, waarvan de leden zeker het nodige hebben opgestoken.