Nieuws melding

Leden schreven vogels in en genoten van lezing over Avifauna  Printervriendelijke pagina  Stuur dit verhaal naar een kennis

De maand oktober is bij de Vogelvereniging “Kunst in Vliegwerk” in Renswoude vrijwel altijd de maand waarin er een lezing op het programma staat. En dus kwamen maandagavond diverse leden naar gebouw “Rehoboth”. Na het kopje koffie was het voorzitter Heino Schut die men een tevreden blik de zaal in keek. De belangstelling voor de lezing was groot, op zich niet zo vreemd want de heer Van der Luit van Avifauna was al eerder te gast geweest bij de vogelvereniging. Zijn interessante lezing en fraaie beelden hadden toen de aanwezigen duidelijk weten te boeien en dat was ook dit keer weer het geval.

Maar voordat het woord aan de heer Van der Luit was kon de leden eerst hun inschrijfformulieren voor de in november te houden vogeltentoonstelling inleveren. Altijd weer een spannend moment voor het bestuur want ja, hoeveel vogels zullen er dit jaar ingezonden worden. Alhoewel nog niet alle inschrijfformulieren van de leden zijn ontvangen zat men toch nu al op zo’n 200 vogels en het ziet er dus naar uit dat dit aantal nog naar boven zal worden bijgesteld.

De heer S. van der Luit van Avifauna was blij opnieuw in Renswoude aanwezig te mogen zijn om een lezing over Avifauna en de daar levende vogels te kunnen houden. Op het grote scherm stond een neushoornvogel en het thema voor deze lezing was “Van de hak op de tak”. Van der Luit nam de vogelliefhebbers weer mee naar zijn Avifauna, waar, zo bleek ook duidelijk tijdens de lezing zijn hart ligt. Bij de vogels, hun verzorging, hun problemen etc.

Vorige keer had hij al duidelijk gemaakt dat ook Avifauna met z’n tijd meegaat en dat is aan onderkomens van vogels en hier en daar kleine aapjes, ook te zien.Nieuwe de dieren, grotere volières geven ook de vogels meer leefruimte.

En terwijl er op het scherm met enige regelmaat prachtige beelden van bij Avifauna levende vogels passeren is het Van der Luit die tekst en uitleg geeft, wijst op bijvoorbeeld de voeding, het broeden, de problemen die soms ontstaan en de inzet van de medewerkers van Avifauna om bepaalde, veelal zeldzame soorten, te kweken ook al moet dat soms met behulp van een couveuse.

Ook in Avifauna komt het voor, net als bij particuliere vogelkwekers, dat een ouderpaar ineens stopt met het voeden van de jongen. Het dan met de hand groot brengen kost veel arbeid maar is het in tal van gevallen ook meer dan waard.

Spontaan gingen de handen op elkaar toen de heer Van der Luit bedankt werd voor zijn mooie en boeiende lezing.

Voorzitter Heino Schut zag de nodige inschrijfformulieren ingeleverd worden. Op dit moment zit men 250 vogels en daarover is het bestuur zeker niet ontevreden.